CARA MEMBUAT LINK MENU

Asalammualaikum W.B.T.... SELAMAT DATANG KE RSBUATBLOG.... CARA BELAJAR BUAT BLOG PERCUMA. Ari nie 27 April tengah ari tadi lebih kurang kul 11.30 tiba2 tut..tut..tut.. h.phone aku berdering seseorang kasi mesej...bila bukak jer rupa2nya cikgu Tuan dari machap anta soklan kat atas. Sebenarnya dh lama soklan tu dier tanya aku cuma aku tak tau secara khusus dier tanya apa sebab link pd blog nie banyak heheheeh....tapi setelah di perincikan baru ler aku tau apa sebenarnya kemahuan soklan dier heheheh sorry bro ana 'miss understanding' hehehehee walaupun begitu teruja sungguh aku nengok semangat dier..keep it up babe hehehehehe

wokey sebenarnya cara nk buat link pada menu nie cuma guna trik jer x yah nk guna script mcm lain2 cuma tersangatlah LECEHNYA...caranya jeng..jeng..jeng...

1. korang nak x nak mesti buat 1 lagi blog serupa dengan bolg asal terutamanya URL dier dan nama blog baru tu lebih kurang sama dgn blog lama..cth blog asal rsbuatblog blog 1 lagi rsbuaatblog atau lebih tepat lagi blog asal http://rsbuatblog.blogspot.com blog baru rsbuaatblog.blogspot.com nmpk tak perbezaan nya....yeap ader 2a kat blog baru tu...nie semua trik supaya pengunjung kurang perasan..hehehehee jgn mare.

2. Blog asal hanya sebagai pembuka cerita manakala blog ke-2 cerita sepenuhnya.

3. Post setting kat blog asal biasanya tak lebih dari 5 post manakala post setting blog ke-2 HANYA 1 post sahaja. Caranya gie kat LAYOUT kat BLOG POST tu klick EDIT--->Number of posts on main page letak 5 -----> save. Begitulah utk post setting blog ke-2 tapi letak 1 post sahaja.

4. Cara update mesti kena dua2 blog update..blog asal cerita sikit manakala blog ke-2 sambungan ceritanya heehehehehe. Biasanya kena buat blog ke-2 dulu sbb nk amik URL link dier

5. Cara buat link kat blog asal LAYOUT ---> ADD A GADGET ---> LINK LIST

6. Kat TITLE letak ler MENU, 'Number of links to show in list' biarkan kosong, 'Sorting' biarkan kosong, New Site URL letak URL link dari blog ke-2, New Site Name nie korang tulis ler tajuk link korang tu..

7. Soklannya mcm mana nk dapatkan link URL daripada blog ke-2 hehehehe maknanya korang mesti ler update kan dulu blog ke-2 lepas tu 'publish' pastu bukak VIEW BLOG dan CLICK PADA TAJUK cerita yg korang publish tu...pastu korang nengok kat URL kat atas cth nie tajuk 'CARA MEMBUAT LINK MENU' so url dier http://rsbuatblog.blogspot.com/2009/04/cara-membuat-link-menu.html yg nie korang paste kan 'New Site URL' pada BLOG ASAL.

8. Lepas buat link pada blog asal korang mesti buat link yg sama kat blog ke-2 supaya blog asal ngan blog2 x nampak perbezaan.

9. Nanti timbul masalah bila MENU kita tu contoh link 1 sejarah, link 2 pentadbiran, link 3 carta....kita nk link 2 kat atas manakala link 1 kat bawah..senang jer sbb korang akan nampak 'arrow' turun / naik kat link tu...so klick ajer ler hehehehe

k rasanya dh settled..enjoyyy cikgu TUAN kalu ader masalah jgn lupa buzzzzz aku heheeheh.....

NAK TAHU PERKEMBANGAN ARTIKEL INI

Masukkan E-Mail Anda:


Delivered by FeedBurner


10 comments:

  1. Blog ni tak de chatbox la... tuan buatkan satu agar senang hamba dan hamba2 yg lain nak meninggalkan pesan.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. salam ziarah kembali. kalau sya nak plug-in chat box dkt blogspot saya @ www.mohdnadri.blogspot kena byr ke???

    ReplyDelete
  4. to Nadri
    cantik blog awak

    to Tok Nabe
    bukan x nak letak tapi itu pakcik adsense kurang gemar takut ana punyer blog kena 'banned' huhuhuhuh

    ReplyDelete
  5. masuk web ni..
    ada bnyk gak..

    http://husz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. SALAM...SELAMAT HARI PEKERJA.HEHEHE.
    APERPUN BLOG TETAP TERUS BERJALAN. ;)
    CAM MANA NAK BUAT BLOG JADI 3 COLLUM CAM BLOG NI.MASA CREATE BLOG HANYA DIBERI 2 COLLUM SAHAJA DARI SENARAI PAMPLET FREE...

    ReplyDelete
  7. chaye ni baru buat blog. wak tulis bahasa santai chaye bannyak chukaaa..
    anyway saya dapat ilmu... tq banyak2

    ReplyDelete

  © Blogger templates The Professional 11pips by 11pips.blogspot.com 2008

Back to TOP